Met twee speciale voorstellingen is deze maand op het Heerlense schouwburgplein het Jaar van de Mijnen van start, het themajaar voor iedereen die een band heeft met de mijnstreek. De openingsdag kondigt het begin aan van een jaar vol activiteiten. In de hele regio besteden bewoners en organisaties, in grote en kleine initiatieven, aandacht aan het verleden én de toekomst van de voormalige mijnstreek. Ook in Amsterdam, Aken en Genk staan 'de mijnen' komend jaar op de agenda.



Het Jaar van de Mijnen (M2015) gaat over nu: over de huidige identiteit en trots van de streek. Daarbij kijkt M2015 terug op haar geschiedenis. Het laat zien hoe groot de invloed van het mijnverleden voor deze regio is geweest, en hoe belangrijk dat verleden is voor toekomstige ontwikkelingen. Dat gebeurt met bijzondere aandacht voor de jongere generatie van de mijnstreek en met activiteiten voor en door oud-mijnwerkers.

Programma
Uit het programma blijkt hoezeer de mijnstreek dit project draagt. De verbondenheid van bewoners met het verhaal van de regio is groot. Tatoeageliefhebbers dragen D'r Joep of de heilige Barbara op hun lijf, de Heerlense Winkbülle stoppen in 2015 hun pungel vol sjpas. Het wijkprogramma verzamelt recepten uit alle windstreken, met de mijnwerkers en hun vrouwen in de regio neergestreken.


Amsterdam organiseert een filmfestival, M2015 is partner in de speelfilm Glück Auf en de mijnstreek onderwerp van zeker drie tv-documentaires. Roda JC doet mee, net als DSM, dat een internationale conferentie organiseert. Andere internationale activiteiten zijn de uitwisseling van oud-mijnwerkers en Fire Mountain, waarbij muziekverenigingen op verschillende plekken in de regio op hetzelfde moment een speciale compositie spelen. Ook Philharmonie Zuid-Nederland speelt een muziekstuk dat speciaal voor het Jaar van de Mijnen wordt gecomponeerd. Het Deense kunstenaarscollectief Superflex start een meerjarenproject rond de voormalige koloniën. Er zijn symposia en lezingen, er is aandacht van landelijke media, er is teveel om op te noemen.

Lange-termijnprogramma's
En er komt nog meer. Want het Jaar van de Mijnen stopt niet in december 2015. Integendeel. In 2015 start een programma dat scholieren laat ontdekken hoe het verleden de toekomst kan dienen. De toekomstige ontwikkeling van de regionale economie is onderwerp van een economische en sociale agenda die eind 2015 wordt gepresenteerd. En culturele instellingen gaan ook ná komend jaar door met de aandacht voor het mijnverleden.

Ambassadeurs
Al dat moois wordt een warm hart toegedragen door de Raad van Ambassadeurs. Dertien prominente Limburgers, een Amsterdamse én een Akense burgemeester steunen het Jaar van de Mijnen in woord en daad. Ze zijn artiest of voetballer, schrijver of museumdirecteur, festivalbaas of vakbondsbestuurder, politicus of ondernemer. En ze zijn allemaal van mening dat deze regio trots mag zijn op zijn verleden en genoeg in z'n mars heeft om de toekomst te omarmen.

Partners
M2015 wordt georganiseerd in een uniek samenwerkingsverband van bestuur, culturele instellingen, bedrijfsleven, wooncorporaties en bewoners, binnen en buiten de landsgrenzen. De provincie Limburg en 14 Limburgse gemeenten doen mee, Amsterdam doet mee, net als het Zweckverband Region Aachen en de Belgische Provincie Limburg. Partners van M2015 zijn onder meer L1, Media Groep Limburg, VVV Zuid-Limburg, Chemelot, Vebego, Fonds Sociale Instellingen, Stichting Behoud Mijnhistorie, Stichting DOEN, Connect Limburg, Huis voor de Kunsten Limburg, Huis voor de Sport en vele andere. Wilt u ook meedoen? Kijk dan op www.m2015.nl voor meer informatie.