MyReportOnline

Gids Slavernijverleden Nederland CoverDe Gouden Eeuw is prominent aanwezig in het collectieve geheugen van Nederland. De Gids Slavernijverleden Nederland laat de keerzijde zien van deze periode: honderd plaatsen in Nederland die verbonden zijn met het slavernijverleden, niet alleen in steden als Amsterdam en Middelburg, maar over het hele land verspreid, van Enkuizen tot Coevorden, van Groningen tot Limburg. Ook plaatsen die men niet zo snel met slavernij zou associëren, komen aan bod.

Witte bewoners
Sassenheim bijvoorbeeld, begin van de achttiende eeuw een geliefde locatie voor Amsterdamse slaveneigenaren die hun fortuin hadden gemaakt in ’de West’, waar nazaten van tot slaaf gemaakten en slavenhouders hun koloniale herkomst hebben teruggevonden. Of het koffiehuis in Leeuwarden, hoek Nieuwestad Wirdumerdijk dat in de gids werd opgenomen omdat de bewoner, Jan Herlein, er de Beschryvinge van de volk-plantinge Zuriname schreef, het allereerste boek over deze kolonie met een unieke uiteenzetting over de omgang van de witte bewoners met de tot slaaf gemaakten.

PricassoKamaSutrA kondigt een nieuwe special guest aan voor de KamaSutrA beurs in de Jaarbeurs Utrecht. De Australische peniskunstenaar Pricasso is op 29, 30 en 31 maart te gast bij de comebackeditie van de driedaagse erotiekbeurs. Op alle dagen van het evenement is hij aanwezig om zijn bijzondere schildertechniek te demonstreren. Tevens  is aanwezig de enige vrouw ter wereld die met haar gigantische borsten opvallende objecten kapot kan slaan komt speciaal voor de KamaSutrA beurs naar Nederland.

sinterklaasboot succes Pakjesboot 13, de reserve-stoomboot van Sinterklaas komt deze week onder de hamer bij veilinghuis Catawiki. Wie mee wil bieden moet echter diep in de buidel tasten. De verwachte opbrengst is namelijk ruim 1 miljoen euro. Pakjesboot 13 is de officiële reserveboot van Sinterklaas en werd onder andere in 1993 gebruikt tijdens de nationale intocht in Ravenstein (Brabant) toen Pakjesboot 12, die normaal wordt gebruikt, met zijn lange stoompijp niet onder de spoorbrug door kon. Volgens Catawiki gaat het om een bijzondere veiling. ''Pakjesboot 13 heet eigenlijk 'ss Succes' en werd gebouwd in 1897 en is bijna 40 meter lang. Daarmee is de boot zowel de langste als oudste stoompassagiersboot van Nederland''.

 

Immaterieel erfgoed is 'levend erfgoed', dat alleen door de dragers zelf kan worden beschermd in de zin van levend houden en doorgeven aan volgende generaties. Bij immaterieel erfgoed staan de traditiedragers centraal en is het van belang dat elke generatie er waarde aan hecht. Daarom is immaterieel erfgoed dynamisch erfgoed. In mei 2012 tekende Nederland het UNESCO Verdrag inzake de Bescherming van het Immaterieel Cultureel Erfgoed. Hiermee kwam er een nieuwe tak van erfgoed bij, namelijk de tradities die van generatie op generatie worden doorgegeven. Het beschermen van immaterieel erfgoed gaat heel anders dan bij materieel erfgoed.

 

Bier liefhebbers uit heel Nederland kwamen afgelopen zaterdag naar Oudeschild om bij de Texelse Bierbrouwerij uit te maken welk bockbier herfst 2016 het lekkerste is. Op het programma stond een blinde proeverij van in Nederland gebrouwen bockbieren op fles. Een vijftigtal brouwerijen had hun bockbieren afgevaardigd. Lauweren waren te verdienen in twee categorieën: Standaard Bockbier (tot en met 7% ABV) en Zwaar Bockbier (meer dan 7% ABV).