MyReportOnline

In de Miljoenennota maakte het kabinet vorige week bekend dat de belasting op de energierekening in 2022 gemiddeld € 20 euro wordt. Een gemiste kans voor het kabinet om tijdig in te grijpen in de explosief stijgende energierekening, zo meldt vergelijkingssite Gaslicht.com. Al tijden worden de huishoudens die nog afhankelijk zijn van het gas en huishoudens die het financieel al niet makkelijk hebben geconfronteerd met een hogere energierekening. Wie kan die rekening volgend jaar nog betalen en wat gebeurt er met de koopkracht van de Nederlandse huishoudens?

ABN Amro, ING en Rabobank leenden tussen 2014 en 2017 8,9 miljard dollar aan vier bedrijven die al jarenlang betrokken zijn bij corruptieschandalen in de mijnbouw- bouw- en oliesector. Daarnaast belegden Van Lanschot, ABN Amro en Rabobank in totaal voor 566 miljoen dollar in aandelen van één of meerdere van deze bedrijven. Ondanks herhaalde navraag in voor- en najaar 2018 weigerden alle vier de banken openheid te geven over of zij deze bedrijven aangesproken hebben om een einde te maken aan corruptie. Dit komt naar voren in het recente  praktijkonderzoek van de Eerlijke Bankwijzer.

BKR gebouwNederlanders die geen hypotheek of lening kunnen krijgen omdat ze vanwege een kleine betalingsachterstand op de zwarte lijst van het Bureau Krediet Registratie (BKR) in Tiel staan, kunnen die negatieve registratie weer laten verwijderen. Onder druk van tientallen verloren rechtszaken, aangespannen door Dynamiet Nederland, en diverse Kamervragen is het BKR gezwicht. Het heeft zijn reglementen zo veranderd dat het verwijderen van terechte registraties toch mogelijk is. Juridisch dienstverlener Dynamiet Nederland voert al een jaar lang een verbeten strijd tegen de schendingen van consumentenrechten door het BKR. ,,Daarom voelt dit als overwinning. We hebben altijd al gezegd dat het verwijderen van terechte negatieve registraties kan en mag en zelfs dat het wettelijk moet. Nu geeft het BKR dit zelf ook toe,” stelt directeur Deepak Thakoerdien van Dynamiet.nl.

Centraal in het onderzoek staat de zogeheten debt/ebitda ratio. Deze maatstaf toont aan in welke mate bedrijven in staat zijn om hun schulden af te lossen vanuit het operationeel resultaat. Uit het onderzoek van Euler Hermes blijkt dat beide onderdelen te rooskleurig worden voorgesteld.

installatie zonnepanelen GOOD bv ANP241Er liggen bij meer dan een half miljoen huishoudens zonnepanelen op het dak. Dat is te verklaren doordat stroom uit zonnepanelen goedkoper is dan stroom uit het net. In 2017 is voor 853 MWpiek aan zonnepanelen geïnstalleerd tegenover 534 MWpiek in 2016. Totaal liggen in Nederland ruim 12 miljoen zonnepanelen, samen goed voor 3.000 MWpiek (12km2). Dit is 2,2 % van de totale elektriciteitsproductie in Nederland. Volgens het onderzoeksbureau Good! is de toename onder meer te danken aan de blijvende prijsdalingen en groeiende bewustwording bij zowel consumenten als bedrijven. Voor bedrijven is het succes ook te danken aan de SDE+-maatregel.


Binnenland & Buitenland