Het Nederlandse veiligheidsbeleid staat bol van termen als 'controle', 'repressie', 'tegenhouden', 'vergelden', 'terugdringen' en 'bestrijden'. Zorgen over criminaliteit en overlast vallen samen met de wens om 'de ander' te disciplineren en te controleren. Maar vergeten wordt dat veiligheid niet alleen gaat om dwang, boetes en een wapenstok. Het organiseert zich ook rondom zachtere principes van samenleven. Dat laatste heet 'positieve veiligheid'. Positieve veiligheid is het versterken van veiligheid door aandacht te geven aan positieve factoren van samenleven, zoals zorg, vertrouwen en geborgenheid.

Vorige  maand verschijnde bij Boom criminologie, een merk van Boom uitgevers Den Haag, een speciaal themanummer van het Tijdschrift over Cultuur & Criminaliteit waarin de auteurs een lans breken voor positieve manieren om veiligheid te verbeteren oftewel 'positieve veiligheid'.

Vooraanstaande wetenschappers binnen de vakgebieden criminologie en bestuurskunde zoals Ronald van Steden, Marc Schuilenburg, Jelle Brands, Richard Staring, Mieke Kox, René van Swaaningen, Jan Dirk de Jong, Bob Hoogenboom en Bas van Stokkom laten verschillende onderwerpen rondom dit thema de revue passeren. Aan bod komen onder andere Street Pastors die in het Engelse Cardiff veiligheid aan uitgaanders bieden; het Rotterdamse project Buurt Bestuurt waarin bewoners meebeslissen welke problemen de politie en gemeente moeten oppakken; hulpverleningsorganisaties die als een safe haven functioneren voor onrechtmatig verblijvende vreemdelingen; en positieve rolmodellen die als mentor optreden voor risicojongeren in kwetsbare wijken.

 


De artikelen van dit nummer zijn vanaf eind van deze maand online verkrijgbaar via www.tijdschriften.boomcriminologie.nl. Voor meer informatie over het tijdschrift, neem contact op met de uitgeverij via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

 

 

 


Myreport twitter